Registreer nu jouw Giant fiets voor levenslange garantie.  Registreer nu!

Zie je door alle bomen het bos niet meer en heb je vragen over elektrische fietsen? Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden gebundeld.

Wat is een E-bike?

Een E-bike, of elektrische fiets, is een fiets die is uitgerust met een elektrische motor die zorgt voor trapondersteuning tijdens het fietsen. De motor wordt aangedreven door een accu. Wanneer je begint met trappen, detecteert een sensor de trapkracht en activeert de motor om extra vermogen te leveren. Zo hoef je zelf minder kracht te leveren om dezelfde snelheid te halen als met een 'gewone' fiets.

De Basis

Hoe voelt het om te fietsen op een E-bike?
Stel je voor dat je altijd en duwtje in je rug krijgt, of altijd wind mee. Je bent nog steeds aan het fietsen, maar je kunt verder en langer rijden met minder energie.

Hoe snel kan een E-bike gaan?
De maximale ondersteunde snelheid van een E-bike varieert afhankelijk van het model en de wetgeving. In de Europese Unie is de maximale snelheid 25 km/uur. Elektrische fietsen die harder gaan zijn de zogenoemde speed pedelecs en kunnen een maximale ondersteunde snelheid van 45 km/uur halen. Voor deze snelle e-bikes gelden aanvullende eisen en andere verkeersregels (die per land kunnen verschillen) dan voor normale fietsen en e-bikes. In Nederland geldt voor deze speed pedelecs onder meer een helmplicht en een verzekeringsplicht.

Kunnen E-bikes sneller dan de maximale ondersteuning?
Ja, dat kan. Je kunt zo snel fietsen als je kunt trappen, maar de motor stopt met ondersteuning leveren wanneer je de maximale ondersteunde snelheid bereikt. Bij hogere snelheden zul je zelf alle kracht moeten leveren.

Kan ik nog met een e-bike rijden als de accu leeg is?
Door de bijzonder lage interne weerstand in de Giant SyncDrive motoren fietsen Giant E-bikes ook prettig zonder ondersteuning. Soms lijkt het of een e-bike zwaar fietst zonder ondersteuning, maar doorgaans komt dat doordat je gewend raakt aan de ondersteuning en vervolgens ineens weer alle kracht zelf moet leveren.

Hoe zwaar is een E-bike?
Een E-bike is zwaarder dan een gewone fiets. Dat komt natuurlijk omdat er een motor en accu op zit. Ook zijn de onderdelen vaak iets zwaarder uitgevoerd, vanwege de extra krachten die ze moeten verdragen. Hoe zwaar de fietsen precies zijn, verschilt per model.

Moet ik een helm dragen op een E-bike?
In sommige landen en regio's is een helm verplicht voor fietsers. In Nederland is dit alleen het geval voor speed pedelecs. Voor de veiligheid adviseren wij om op de E-bike wel een helm te dragen.

Motor

Welke soorten motoren zijn er?
De meeste E-bikes hebben een middenmotor. Deze zit op de trapas en houdt het zwaartepunt van de fiets centraal. Dit zorgt voor een natuurlijk rijgevoel. Ook de meeste E-bikes van Giant hebben een middenmotor.

Daarnaast zijn er elektrische fietsen met een naafmotor in het voorwiel of in het achterwiel. Dit heeft als voordeel dat het totaalgewicht van de fiets lager is en dat de fiets onopvallender is als E-bike. Giant heeft de Triple X E+ met een voorwielmotor. Zoek je een E-bike met een achterwielmotor? Kijk dan eens naar de Momentum Voya E+ met dezelfde Giant SyncDrive motortechnologie.

Waar staat Nm voor?
Nm betekent Newtonmeter. Dit is de eenheid voor koppel en wordt gebruikt om de kracht van de motor aan te geven. Een motor met een hogere koppel trekt sneller op en kan meer vermogen leveren bij tegenwind of heuvels. In de stad is een hoge koppel vaak te veel van het goede, maar bij avontuurlijke ritten door de natuur kan een krachtigere ondersteuning soms erg prettig zijn.

Lees meer over Giant SyncDrive-motoren

Actieradius

Hoe ver kan ik rijden met ondersteuning?
Het bereik, of de actieradius, van een E-bike is afhankelijk van veel factoren. Denk aan: het weer, de ondergrond, het terrein, de luchtdruk in de banden en het totaalgewicht van de fiets en berijder. Ook de motor en de accugrootte (Wh) hebben invloed op de actieradius. Over het algemeen geldt dat het bereik toeneemt bij een grotere accucapaciteit, betere weersomstandigheden, vlakker terrein en een lager gewicht en ondersteuningsstand. Bij ideale omstandigheden kunnen sommige E-bikes dan maar liefst 250 kilometer aan ondersteuning bieden!

Het geschatte bereik van de Giant E-bikes is per model terug te vinden op de productpagina.

Wat is de levensduur van de accu?
De EnergyPak accu's van Giant kennen een lange levensduur dankzij de specifieke E-bike technologie. Zo helpt de Smart Charger oplader om de levensduur van de accu te verlengen. Wanneer de accu meer dan 500 cycli is opgeladen, gebruikt deze oplader een lagere spanning, waardoor de cellen op een minder energetische manier worden gebruikt. De levensduur van de accu wordt verlengd terwijl de totale oplaadtijd slechts iets langer wordt. Zo kun je blijven genieten van je E-bike!

Lees meer over de actieradius

Aandrijving

Welke aandrijving moet ik kiezen?
Tegenwoordig is de riemaandrijving, of belt, zeer populair. De riem gaat lang mee en is zeer onderhoudsvriendelijk, waar een ketting dankzij de vele schakels gevoeliger is voor viezigheid en schade. Fietsen met een riemaandrijving hebben altijd een interne versnellingsnaaf. Bij de luxere modellen is er soms een optie voor automatisch schakelen. Aan de riemaandrijving hangt echter wel een prijskaartje.

Bij fietsen met een ketting is er naast de interne versnellingsnaaf vaak ook een derailleuroptie. Deze biedt een groter schakelbereik en meer versnellingen. Deze fietsen worden vaker in heuvelachtig terrein of voor sportieve doeleinden gebruikt.

Display & Bediening

Welke extra ondersteuningsstanden bieden Giant E-bikes?
Naast de 'gewone' ondersteuningsstanden beschikken Giant E-bikes ook over een Smart Assist. Deze functie past de hoeveelheid ondersteuning automatisch aan zodat altijd een optimale hoeveelheid ondersteuning gegeven wordt. Daarnaast is er een Walk Assist om het lopen met de fiets aan de hand te vergemakkelijken. Beide functies zijn in te schakelen via een knop op de bedieningsunit.

Hoe werkt de bediening van de E-bike?
Giant E-bike technologie heeft verschillende displays en bedieningsunits. Het display is centraal gemonteerd op het stuur, terwijl de bedieningsunit bij een van de handvatten is gemonteerd voor een intuïtieve en gemakkelijke aansturing. De displays zijn zo ontwikkeld dat ze onder alle invalshoeken goed af te lezen zijn.

Zijn er extra personalisatiemogelijkheden?
Via de Giant RideControl App kun je de motorinstellingen afstemmen en een ondersteuningsverhouding kiezen die het meest geschikt is voor jouw rijstijl en terrein. Je kunt kiezen tussen sterkere, agressievere prestaties of juist een comfortabelere rit: het is aan jou. De motor wordt geleverd met standaardinstellingen en is instelbaar met de app.

Lees meer over de RideControl App