Registreer nu jouw Giant fiets voor levenslange garantie  Registreer nu!

Groenewegen wint zesde etappe in de Tour de France

donderdag 4 juli 2024

Sponsoring

De Nederlands kampioen won in de massasprint met miniem verschil.

Met zijn nieuwe, op custom Propel Advanced SL met een CADEX 50 Ultra WheelSystem en CADEX Aero Integrated Handlebar, won Groenewegen de massasprint van Etappe 6 in Dijon. Dit bewees dat elk beetje aerodynamisch voordeel telt, aangezien hij met een flinterdunne voorsprong als eerste over de streep ging na een hectische sprint.

Groenewegen, met zijn speciale rood-wit-blauwe Pursuit-helm, won de sprint voor de Belgische Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), de winnaar van het puntenklassement van de Tour van 2023. Philipsen werd echter door de wedstrijdjury gedeclasseerd vanwege een gevaarlijke manoeuvre in de laatste 100 meter. Hierdoor schoof de Eritrese Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) op naar de tweede plaats in de etappe, en werd Fernando Gaviria (Movistar) derde.

“Ik ben echt heel blij, dit gevoel is zo geweldig,” zei Groenewegen direct na zijn overwinning. “En dat in de rood-wit-blauwe trui. Eerder zei ik dat het een mooi plaatje zou worden, maar het was zo spannend dat ik niet kon juichen bij de finish. Uiteindelijk hebben we het gepakt. Het team heeft zo hard gewerkt.”

De vlakke etappe van 163,5 km van Mâcon naar Dijon werd gekenmerkt door buien en aanhoudende zijwind in de Bourgogne-regio, die het peloton opsplitsten, significante ontsnappingen verhinderden en de raceleider Tadej Pogacar (UAE Emirates) met nog 75 km te gaan kortstondig van zijn teamgenoten isoleerden.

Het Noorse team Uno-X Mobility nam in de laatste kilometers de controle over het peloton aan de linkerzijde van de weg om de veteraan sprinter Alexander Kristoff te piloteren, maar ze werden in de laatste 500 meter rechts ingehaald door Alpecin-Deceuninck, met wereldkampioen Mathieu van der Poel als lead-out voor Philipsen.

Groenewegen, 31, baande zich een weg door het peloton, volgde de wielen en vocht voor positie totdat hij langs Philipsen kwam en zijn sprint aan de linkerzijde van de weg inzette. Hij strekte zijn Propel Advanced SL volledig uit over de streep en won met slechts millimeters voorsprong op Philipsen.

Na enkele spannende seconden, terwijl de wedstrijdjury de beelden bekeek, werd Groenewegen uitgeroepen tot winnaar, wat werd gevierd met felicitaties van Team Jayco AlUla teamgenoten Luka Mezgec, Luke Durbridge, Michael Matthews en Christopher Juul-Jensen.

“In de laatste kilometers bleven we kalm en op het juiste moment gingen we naar voren,” zei Groenewegen. “Het tempo vertraagde een beetje, en Uno-X en Alpecin vochten voor positie, en toen ging ik. Philipsen was aan de rechterkant, we sprintten naast elkaar. Ik hou van deze sprints naast elkaar, en ik versloeg hem net op de finishlijn.”

Het was Groenewegen's zesde etappezege in de Tour de France, en zijn eerste sinds 3 juli 2022 in de Deense stad Sønderborg. Het was zijn vijfde overwinning van 2024, een seizoen waarin hij al sprintoverwinningen behaalde in de Ronde van Limburg, de Ronde van Slovenië en het Nederlands kampioenschap. Het was ook zijn eerste Tour-etappezege in het shirt van de Nederlands kampioen.

Volgens NTT Data bereikte Groenewegen's topsnelheid in de sprint 71,0 km/u, die hij haalde op 170 meter van de finish.

Met de overwinning schoof Groenewegen op naar de zevende plaats in het puntenklassement. En hoewel hij van plan is om meer sprints te winnen in deze Tour, erkent hij dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

“Een overwinning in de eerste week betekent veel voor mij, maar ook voor mijn team,” zei hij. “Het sprintersveld is echt sterk, ook de lead-out teams zijn heel sterk, maar ik ben zo trots op hoe we het vandaag hebben gedaan. Hopelijk kunnen we dit nog eens herhalen.”

Delen