Registreer nu jouw Giant fiets voor levenslange garantie.  Registreer nu!

Dylan Groenewegen wint Nederlandse titel op zijn Giant Propel

dinsdag 25 juni 2024

Sponsoring

In drie landen en twee disciplines hebben rijders van Team Jayco AlUla nationale kampioenschappen in de weg- en tijdrit gewonnen op hun Giant racefietsen.

Veteraan Dylan Groenewegen en rijzende ster Mauro Schmid stormden naar de overwinning in hun respectieve nationale wegwedstrijden in Nederland en Zwitserland, terwijl teamgenoot Eddie Dunbar in Ierland de nationale tijdrittitel pakte in zijn eerste race sinds een zware val in de Giro d’Italia in mei.

Groenewegen, 31, sprintte naar de finish in Arnhem, ver voor de nummer twee, Olav Kooij (Visma-Lease a Bike), om zijn tweede elite Nederlandse wegtitel te behalen, acht jaar na zijn eerste nationale kampioenschap. Het parcours bestond uit negen pittige circuits, gevolgd door acht korte lokale ronden, met een totale afstand van 198,5 km. Om zo fris mogelijk de finish te halen, kreeg Groenewegen steun van Jayco-AlUla teamgenoten Jan Maas en Elmar Reinders, hoewel zij niet konden voorkomen dat diverse groepjes wisten te ontsnappen.

"Het was allemaal gokken," zei Groenewegen in een interview na de race. "Op een gegeven moment waren er 15 mensen vooruit en moest ik oversteken met een groep op de Posbank. Toen brak Visma-Lease a Bike weg met twee mensen en kwam alles weer samen. De jongens deden hun uiterste best om me in positie te krijgen. Daarna was ik ervan overtuigd dat het een sprint zou worden."

De vijfvoudige Touretappewinnaar was dolblij met de titel, zowel vanwege de overwinning als de kans om zijn nationale trui te dragen tijdens de komende Tour de France. "Ik ben super blij, dit is een trui voor een heel jaar, dus dat is mooi," zei Groenewegen. "Het was niet heel makkelijk, vooral niet in het begin, het hele team heeft hier zo hard voor gereden, de jongens hebben alles gegeven om het tot een sprint te maken. Het is echt geweldig om het zo af te maken met de winst, ik had echt vertrouwen in mijn capaciteiten in de laatste kilometer en het is bijzonder om de trui mee te nemen naar de Tour de France nu."

SUPER SCHMID SOLO IN ZWITSERLAND
In Aire-la-Ville, Zwitserland, reed Schmid solo naar zijn eerste nationale wegwedstrijdtitel. De 24-jarige nam het initiatief om aan te vallen en alleen te gaan. Op zijn Propel Advanced SL eindigde hij 17 seconden voor Simon Pellaud (Tudor Pro Cycling). De overwinning was vooral bijzonder omdat Schmid alleen reed zonder teamgenoten, terwijl andere teams groter waren dan toegestaan in een niet-kampioenschapswedstrijd.

"Ik probeerde altijd vooraan te blijven, vooral omdat Tudor Pro Cycling hier met 15 jongens was en ook FDJ en Q36.5 met aantallen," zei hij. "Op de een of andere manier belandde ik met één man vooraan met 80 km te gaan en hij stopte met werken, dus ik viel aan met 50 km te gaan en ging solo voor twee rondes voordat er wat jongens overkwamen. Wat er over was van het peloton was 10 seconden achter ons op de laatste klim, dus ik ging er nog één keer voor en ik kon wegrijden. Ik denk dat ik gewoon echt goede benen had de hele dag en altijd de race onder controle had."

DUNBAR TERUG IN VORM NA GIRO BLESSURE
In Ierland pakte Dunbar zijn eerste elite nationale tijdrittitel. In een van de zwaarste tijdritten die de Ier ooit heeft gereden, stuurde Dunbar zijn Trinity Advanced Pro en CADEX Aero WheelSystem over het heuvelachtige parcours in Limerick om de 36,6 km route in 45:09 te voltooien, slechts 15 seconden voor rivaal Ryan Mullen van BORA-hansgrohe.

Het resultaat was een bevestiging voor de 27-jarige na de bittere teleurstelling in mei, toen hij de Giro d’Italia moest verlaten na een knieblessure opgelopen tijdens Etappe 2.

"Ik denk dat de technische kant van het parcours, met nogal wat bochten, vandaag voor mij de doorslag gaf," zei Dunbar. "Ik had dat nodig, en het is fijn om te weten dat de benen er waren na alle tegenslagen dit jaar. Het is geweldig om de nationale trui te krijgen. Ik heb nu een volledige set (tijdrittitels)—junior, U23 en elite—dus dat is mooi. Ik ben gewoon heel blij."

Delen